μουσακάς

Συνταγή για μουσακά

Μία συνταγή όπου ο παραδοσιακός μουσακάς απογειώνεται σε γεύση και αρώματα , με μια υπέροχη και αφράτη συνταγή για μπεσαμέλ που θα σας μείνει αξέχαστη.

Υλικά :

2-3 μελιτζάνες φλάσκες

Πατάτες περίπου 1 – 1 ½ κιλό

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο

½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο σε κυβάκια (όχι στο multi)

2 σκελίδες σκόρδο

1 στοματάκι κονσέρβα ψιλοκομμένο

½ ποτήρι του κρασιού ξύδι ή κόκκινο κρασί

1 ξύλο κανέλας

1 φύλο δάφνης

10 κόκκους μπαχάρι

½ κουταλάκι κύμινο

½ κουταλάκι ζάχαρη

 

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τον κιμά να σωταριστούν λίγο , και μόλις αλλάξει χρώμα ο κιμάς ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα αφήνουμε σωταριστούν καλά , στην συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το ξύδι ή το κρασί .

Αφήνουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα και ρίχνουμε το ντοματάκι και τα υπόλοιπα μαζί με λίγο νερό και βράζουμε με κλειστό καπάκι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά προσέχοντας να μην πιει το νερό και κολλήσει.

Ξεκινάμε να τηγανίζουμε τις πατάτες λίγες λίγες κομμένες σε ροδέλες κάτι λιγότερο από 1 εκατοστό πάχος , και όπως βγαίνουν οι τηγανιές τις στρώνουμε στο ταψί που θα φτιάξουμε τον μουσακά διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών.

Στο μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστού και τις στρώνουμε σε ένα τετράγωνο ταψί αφού τις αλείψουμε με λίγο λάδι και τις βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και από τις δύο πλευρές , έτσι δεν τραβάνε πολύ λάδι και γίνονται πιο ελαφριές .

Στρώνουμε τις μελιτζάνες πάνω από την πρώτη στρώση πατάτες και μετά άλλη μία στρώση πατάτες .

Τώρα είναι κατάλληλη ώρα για την μπεσαμέλ , την συνταγή της θα την βρείτε εδώ .

Έχετε στρώσει και την μπεσαμέλ απο πάνω ρίχνοντας και λίγο τυράκι  και είναι έτοιμος ο μουσακάς να τον βάλετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° για κανα μισάωρο ή μέχρι να πάρει χρώμα ανάλογα με τον φούρνο σας.