Εδώ έχουμε μια συνταγή για Σύκο γλυκό κουταλιού που η γυναίκα μου πήρε απο μια θεία της και την εξέλιξε σε ένα πολύ ωραίο, νόστιμο και πετυχυμένο γλυκό.

Χρησιμοποιούμε τους ορνιούς, τα άγρια αρσενικά σύκα που δεν ωριμάζουν και δεν τρώγονται. Τα μαζεύουμε τέλη Απριλίου έως 10 Μαΐου.

ΥΛΙΚΑ

35 μέτρια σύκα.

2 κουταλιές σβησμένο ασβέστη για 2 λίτρα νερό.

1 γαρίφαλο για κάθε σύκο

1 κομμάτι γαλαζόπετρα σαν φασόλι.

Αμύγδαλα ασπρισμένα

Σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

3 φλυτζάνια τσαγιού νερό (περίπου 800γραμμ.)

3-4 βανίλιες άρωμα

Χυμό από ½ λεμόνι

100 γραμμ. γλυκόζη

Εκτελεση

  1. Πλένουμε τα σύκα καλά για να καθαρίσουν από το γάλα τους. Καθαρίζουμε το κοτσάνι τους και το τρυπάμε στην κάτω πλευρά.
  2. Διαλύουμε τον ασβέστη στο νερό και τα αφήνουμε μέσα για 3-4 ώρες.
  3. Ξεπλένουμε καλά από τον ασβέστη και τα βράζουμε για 5 λεπτά . Χύνουμε το νερό και τα ξαναβράζουμε για 5 λεπτά για να ξεπικρίσουν.
  4. Διαλύουμε τη γαλαζόπετρα σε ένα λίτρο νερό και τα αφήνουμε μέσα για 1 ώρα. Ξεπλένουμε πολύ καλά.
  5. Τα βράζουμε ξανά για 15 λεπτά και τα αφήνουμε όλο το βράδυ σε κρύο νερό.
  6. Τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα και τα στύβουμε ελαφρά για να φύγουν τα νερά και τα αφήνουμε σε μια πετσέτα να στεγνώσουν.
  7. Τα βάζουμε στο βρασμένο σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει και  τα βράζουμε για 15 λεπτά. Τα αφήνουμε 24 ώρες μέσα στο σιρόπι να κρυώσουν καλά και να τραβήξουν σιρόπι.

Την επομένη μέρα βράζουμε για 15 λεπτά ακόμα και στο τέλος βάζουμε τη βανίλια και τον χυμό λεμονιού. Εάν το σιρόπι θέλει και άλλο δέσιμο, βγάζουμε τα σύκα και το δένουμε μόνο του.

Τέλος τα βάζουμε το Σύκο γλυκό κουταλιού όπως είναι ζεστά σε αποστειρωμένα βάζα , οδηγίες στο τέλος του άρθρου μου για τις μαρμελάδες

Γλυκό πτι μπερ με κρέμα πορτοκάλι Γλυκό πτι μπερ με κρέμα πορτοκάλι