
Οι μαρμελάδες είναι από τα πολύ εύκολα πράγματα στην κουζίνα που μπορεί να κάνει κανείς .
Οι μαρμελάδες χρειάζονται φρέσκα φρούτα καλά γινωμένα , (όχι όμως παρά πολύ γιατί κινδυνεύετε να σας χαλάσει γρήγορα) , ζάχαρη και τον χυμό από ένα λεμόνι .
Τώρα οι αναλογίες διαφέρουν από συνταγή σε συνταγή, αλλά εγώ βάζω 1 κιλό φρούτα με 800 γραμμ. ζάχαρη .
Εκτελεση :
Καθαρίζουμε καλά τα φρούτα (φλούδες κουκούτσια) και τα ψιλοκόβουμε ή τα αφήνουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε μια στρώση φρούτα στην κατσαρόλα και από πάνω τα καλύπτουμε με ζάχαρη, μετά άλλη μια στρώση ζάχαρη και συνεχίζουμε μέχρι να τα βάλουμε όλα τα φρούτα και όλη την ζάχαρη.
Τα αφήνουμε έτσι για 4-5 ώρες να βγάλουν τα ζουμιά τους και μετά τα βάζουμε στην φωτιά, στην αρχή δυνατά και μετά σε μέτρια με χαμηλή φωτιά .
Στην αρχή με μια κουτάλα ξαφρίζουμε τον αφρό, αλλά μόνο στην αρχή γιατί μετά ο αφρός που βλέπουμε είναι σιρόπι .
Ανακατεύουμε αραιά στην αρχή, αλλά προς το τέλος είμαστε συνέχεια από πάνω για να μην κολλήσει .
Αρωματίζουμε σε αυτή την φάση με βανίλια σκόνη ή ακόμα καλύτερα με έναν λοβό γνήσιας βανίλιας.
Το δέσιμο
Το δέσιμο για τις μαρμελάδες έρχεται μετά από 40-50 λεπτά ή όταν φτάσει στους 103-104 βαθμούς για όσους έχουν θερμόμετρο κουζίνας, αλλιώς τις ελέγχουμε βάζοντας από πριν ένα πιατάκι στην κατάψυξη.’
Οταν η μαρμελάδα αρχίσει και κάνει χοντρές φουσκάλες παίρνουμε μια μεγάλη κουταλιά και την βάζουμε στο πιατάκι.
Μετά από λίγο και αφού κρυώσει τραβάμε μια γραμμή με το δάχτυλο, εάν η γραμμή παραμείνει , τότε έχει δέσει η μαρμελάδα, βέβαια το πόσο θα δέσει είναι και θέμα γούστου, οπότε στην κρίση σας.
Μόλις δέσει όσο μας αρέσει ρίχνουμε μέσα τον χυμό από ένα λεμόνι, ανακατεύουμε καλά και τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: σε όλη την διαδικασία προσέχουμε να μην έρθουμε σε επαφή με την μαρμελάδα γιατί καίει πάρα πολύ και κάνει άσχημα εγκαύματα, εννοείται τα παιδιά μακριά σε όλη την διαδικασία από την κουζίνα .
Φύλαξη κονσερβοποίηση αποστείρωση :
Το πρόβλημα μου μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ότι όταν έφτιαχνα μαρμελάδες χαλούσαν σε 1 – 2 μήνες, έψαξα λοιπόν και έμαθα πώς να τις φυλάω για χρόνια.
Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος που συνδυάζει διάφορους τρόπους και τεχνικές, κατέληξα σε αυτόν γιατί με βολεύει πιο πολύ και έχω άριστο αποτέλεσμα.
Λοιπόν , παίρνουμε καθαρά γυάλινα βάζα με μεταλλικό καπάκι , οι πιο πολλοί έχουμε από διάφορα προϊόντα που έχουμε χρησιμοποιήσει και μας έχουν μείνει.
Τα πλένουμε καλά και βάζουμε τα βάζα στον φούρνο στους 140 βαθμούς στον αέρα για τουλάχιστον 20 λεπτά, ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 5 λεπτά στο μέγιστο των watt, και τα καπάκια τα βράζουμε σε κατσαρόλα για κανένα τέταρτο.
Τώρα έχουμε αποστειρώσει τα βάζα μας και τα καπάκια μας .
Αμέσως μόλις γίνει η μαρμελάδα την βάζουμε μέσα στα βάζα καυτή αφήνοντας περίπου ½ πόντο αέρα από πάνω προσέχοντας να μην λερώσουμε το χείλος του βάζου και κλείνουμε το καπάκι .
Το τοποθετούμε ανάποδα σε μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν.
Όσοι έχουν βάζα με το καπάκι που κάνει κλικ κλακ θα δουν να τραβιέται προς τα μέσα, και μπορεί να ακούσετε να κάνει κάποια στιγμή το χαρακτηριστικό κλικ.
Αυτό ήταν, έχετε πλέον σφραγίσει την μαρμελάδα σας και θα την έχετε φρέσκια για τουλάχιστον 1-2 χρόνια.
Μετά το άνοιγμα διατηρήστε την στο ψυγείο μέχρι να ανοίξετε το επόμενο βαζάκι.
Έτσι μπορείτε να κάνετε κονσέρβα ότι λαχανικά , τουρσιά ή γλυκά του κουταλιού θέλετε.
Καλή σας επιτυχία.
[…] να τις κάνουμε κονσέρβα με το τρόπο που περιγράφω στις μαρμελάδες εδώ […]
[…] Τέλος τα βάζουμε το Σύκο γλυκό κουταλιού όπως είναι ζεστά σε αποστειρωμένα βάζα , οδηγίες στο τέλος του άρθρου μου για τις μαρμελάδες […]