Αρνάκι στις κλιματόβεργες (στο φούρνο)

Αυτή η συνταγή για Αρνάκι στις κλιματόβεργες είναι και αυτή μια συνταγή του φίλου μου Νίκου που είναι πραγματικά αξιόλογη σε όσους αρέσει το αρνάκι.

Υλικά και εκτέλεση

Προτιμήστε μπούτι ή χεράκι από μεγάλο σχετικά ζώο (για να έχει αρκετή σάρκα και λίγο λίπος).

Ανακατεύουμε σε ένα σκεύος ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε στο μείγμα ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο, φρέσκο θυμάρι και σκόρδο. Οι ποσότητες, κατά βούληση. Βάζουμε το μείγμα βαθιά στη σάρκα μέσω τομών και τρυπών που κάνουμε με μικρό μυτερό μαχαίρι. Με την μισή ποσότητα μείγματος κάνουμε επιμελή επάλειψη της επιφάνειας του κρέατος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Ετοιμάζουμε το ταψί απλώνοντας τα πλυμένα κλαδιά (κλιματόβεργες) χιαστί, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Τοποθετούμε το (τα) κομμάτι(α) κρέατος και προσθέτουμε νερό στο ταψί.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και προσέχουμε να υπάρχει αρκετή ποσότητα νερού στο σκεύος καθ όλη την διάρκεια του μαγειρέματος. Μαγειρεύουμε ανάλογα με τον φούρνο μας, την ποσότητα, αλλά και το μέγεθος των κομματιών του κρέατος, για τουλάχιστον 3 ώρες. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200, όταν τρυπώντας το κρέας το υγρό που θα βγει είναι σχεδόν διαφανές, ή η θερμοκρασια του κρέατος στα βαθιά σημεία να είναι τουλάχιστον 60 βαθμοί εφόσον έχουμε ειδικό θερμόμετρο. Μαγειρεύουμε 20’-30´ ακόμη ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Η μαρινάδα του και τα μυρωδικά του

Σημειώσεις και Tips:

1. Οι κλιματόβεργες είναι που κάνουν την διαφορά στο ψήσιμο, επειδή αφήνουν το κρέας να ψηθεί (όχι να βράσει) και από την κάτω πλευρά. Οι αποξηραμένες κλιματόβεργες δεν προσθέτουν και δεν αφαιρούν γεύση. Άλλου είδους κλαδιά, μπορεί να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα.
2. Ιδανικό είναι το κρέας να προέρχεται από θηλυκό ζώο. Τα θηλυκά όμως δεν τα θυσιάζουν εύκολα (αναπαραγωγή, γαλακτοπαραγωγή). Ευνουχισμένο αρσενικό, είναι μια χαρά.
3. Για να αποφύγω πιθανή μυρουδιά και γεύση “βαρβατίλας”, δεν φοβάμαι να χρησιμοποιήσω σκόρδο τόσο στο μαρινάρισμα όσο και στο μαγείρεμα.
4. Στο αρνί πρέπει η θερμοκρασία στα βαθιά στρώματα να είναι μεταξύ 65 και 70 βαθμών για να θεωρηθεί ότι είναι ικανοποιητικά ψημένο.
5. Σερβίρετε με μουστάρδα και μπόλικη πράσινη σαλάτα.

Καλή επιτυχία 🙂 

πλιγούριπλιγούρι